Logo Nederlands Muziek Instituut

Nieuwsbrief

Nederlands Muziek Instituut - Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag – 070 3140700 – www.nederlandsmuziekinstituut.nl
NUMMER 12 - APRIL 2011
NIEUWS  
Franz Liszt
Liszt, 12 jaar oud (1824)

Franz Liszt (1811-1886): vier handschriften online

Vandaag lanceert het NMI een nieuwe webexpositie. Ter gelegenheid van het Franz Liszt-herdenkingsjaar 2011 worden vier handschriften gepresenteerd uit de eigen Liszt-collectie.

Er is een keus gemaakt voor twee brieven en twee muziekhandschriften. De brieven, uit 1824 en 1855, geven een onthullend beeld van Liszt in verschillende fasen van zijn leven en in zeer verschillende hoedanigheden. De muziekhandschriften, twee Sonnetten van Petrarca in een versie voor zangstem en piano uit 1864, illustreren het proces van revisie en herschepping dat een karakteristiek aspect is van zijn veelzijdige artistieke loopbaan.

De presentatie is verzorgd door de aan het NMI verbonden musicoloog Lodewijk Muns.

Liszt Manuscripts: A Bicentenary Presentation »

logo

Samenwerking met Vrienden Nederlandse Muziek

Het NMI is onlangs een samenwerking aangegaan met de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek (VNM). Doel van de Stichting is om geïnteresseerden zo goed mogelijk te informeren over en betrekken bij klassieke muziek, jazz en geïmproviseerde muziek van Nederlandse componisten en musici.

Lees verder »

AGENDA  

 Ensemble Rossignol
Ensemble Rossignol

Lunchpauzeconcert NMI

Dinsdag 5 april
Aula Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
12:30 uur

Ensemble Rossignol bestaat uit Alice Gort-Switynk (blokfluiten) en Elly van Munster (theorbe). Het ensemble dankt zijn naam aan de eerste concerten die het verzorgde met als leidraad en thema: de virtuoze zang van het Engels Nachtegaeltje van Jr. Jacob van Eyck. Het duo speelt naast werken van Joseph Bodin de Boismortier en Arcangelo Corelli een compositie van de Nederlandse componist Unico Wilhelm van Wassenaer.

Foto: Hans Hijmering

Lees verder »

 Willem van Otterloo
Willem van Otterloo

Presentatie cd box Willem van Otterloo

Woensdag 6 april
Aula Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
16:00 - 17:30 uur

In samenwerking met de Wilem van Otterloo Stichting presenteert het NMI de 7 cd box: Willem van Otterloo, the original recordings 1951-1966, The Hague Philharmonic, Royal Concertgebouw Orchestra, Wiener Symphoniker, Berliner Philharmoniker (Challenge Classics CC 72383). Tijdens de presentatie worden lezingen gegeven door Gaby van Otterloo, Bas van Putten, Niek Nelissen en Otto Ketting.

U wordt vriendelijk verzocht om zich voor deze presentatie aan te melden via
info@nederlandsmuziekinstituut.nl of 070-3140721.

Lees verder »

Constant van de Wall
Constant van de Wall

Concertserie ‘Vervolgde componisten aan het Spui’

Zondag 10 april
Theater aan het Spui, Den Haag
15:00 uur

In het laatste concert van de serie nemen fluitiste Eleonore Pameijer, sopraan Renate Arends en pianist Henk Mak van Dijk het publiek mee naar de Gordel van Smaragd. Op het programma staan werken van vergeten componisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Constant van de Wall, Paul Seelig, Linda Bandara, Bernard van den Sigtenhorst Meyer en Theo Smit Sibinga. De link naar het heden wordt gelegd door componiste Sinta Wullur.

Lees verder »

 Julius Röntgen
Julius Röntgen

Lunchpauzeconcert Jong KC en NMI

Dinsdag 17 mei
De Boskant, Fluwelen Burgwal 45, Den Haag
12:30 uur

De studenten van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium spelen tijdens het vierde en laatste concert van dit seizoen muziek uit de tijd van de Nederlandse componist Julius Röntgen (1855-1932).

Lees verder »

 Logo Platform Particuliere Archieven

Studiemiddag Platform voor Particuliere Archieven

Donderdag 19 mei
Aula Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
13:30 - 16:30 uur

Onder de titel 'Daar zit muziek in!' organiseert het
Platform Particuliere Archieven (PPA) in samenwerking met het NMI een studiemiddag over muziekarchieven. Hiervoor is een aantal gastsprekers uitgenodigd die vanuit verschillende invalshoeken over muziekarchieven kunnen vertellen. Ook Frits Zwart en Paul Osseweijer, beiden verbonden aan het NMI, zullen een presentatie verzorgen.

Lees verder »

 Gustav Mahler
Gustav Mahler

Mahler Symposium

Zaterdag 21 mei
Aula Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
10:00 - 17:00 uur

Als onderdeel van het samenwerkingsproject 'Mahler in Den Haag' organiseert de Gustav Mahler Stichting Nederland in samenwerking met het NMI en de Vereniging Vrienden van het Lied een symposium onder de titel 'Van Romantiek naar Lijnenspel'.

Naast een uitgebreid lezingenprogramma is tevens een lunchpauzeconcert met de bariton Robbert Muuse en de pianiste Micha van Weers, waarin originele Mahler liederen uitgevoerd worden, zowel in originele taal als in de hertaling van Jan Rot. Aanmeldingen via de Gustav Mahler Stichting.

Lees verder »

ARCHIEVEN AANWINSTEN

 Elise Menagé Challa
Elise Menagé Challa

Archief Elise Menagé Challa overgedragen aan NMI

Op dinsdag 8 maart vond in Amsterdam een manifestatie plaats rond de filmmaker Louis van Gasteren. Onderdeel van deze manifestatie was de overdracht van het archief van Elise Menagé Challa aan het NMI.

De zangeres Elise Menagé Challa (1888-1962), de moeder van Louis van Gasteren, kreeg in de jaren 1915-1920
bekendheid als Mahler-zangeres door uitvoeringen onder leiding van Willem Mengelberg. In de jaren ’20 keerde ze zich af van de geïnstitutionaliseerde muziekpraktijk. Ze begaf zich op het terrein van de Spaanse volksmuziek, en gaf ook door optredens tijdens politieke bijeenkomsten blijk van haar communistische overtuiging.

Lees verder »

Overige archiefaanwinsten

Naast het omvangrijke archief van Elise Menagé Challa, heeft het NMI archieven binnen gekregen van onder meer pianist en componist Theo Bruins (1929-1993), componist Hans Dillo (1944-1996) en componist Gerard Drieman (1915-1980).

Ook is het aantal online beschikbare inventarissen weer uitgebreid.

Lees verder »

BIBLIOTHEEK AANWINSTEN

Nederlands Blazers Ensemble
  

 

Kozeluch

Literatuur

  • DelDonna, A.R./Polzonetti, P. (ed.) – The Cambridge companion to eighteenth-century opera (Cambridge, 2009)

  • Lister, W. – Amico: the life of Giovanni Battista Viotti (Oxford, 2009)

  • Schulenberg, D. – The music of Wilhelm Friedemann Bach (Rochester, 2010)

  • Törnqvist, S. – Nederlands Blazers Ensemble: luchtfietsers en wegbereiders (Hoorn, 2011)

Bladmuziek

  • Koželuch, L.A. – Complete sonatas for keyboard II: sonatas 13-24 (Kassel, 2011)

  • Pepusch, J.Chr. – Sonata à 3: für Blockflöte, Violine und Fagott (Magdeburg, 2010)

  • Purcell, H. – Dramatic music: vocal and instrumental music for the stage Part III (The works of Henry Purcell; 21) (London, 2010)

  • Spring, M. (ed.) – The Balcarres lute book: facsimile/transcription (Glasgow, 2010)

Meer aanwinsten »

In de serie 'Complete sonatas for keyboard' van Leopold Anton Koželuch (1747-1818) is het tweede deel verschenen. Voor de uitgave heeft editor Christopher Hogwood diverse vroege edities uit de collectie van het NMI geraadpleegd. Het tweede deel bevat de sonates 13-24, geschreven in de jaren 1784-1786. Koželuch schreef in totaal 50 sonates, die tot nu toe slechts zeer beperkt beschikbaar waren in moderne uitgave. De serie zal gaan bestaan uit vier delen, met in het laatste deel een aantal nooit eerder in druk verschenen sonates.

PUBLICATIES  
Titelpagina Schwindl

Nieuwe download Akkoord Magazine

Voor de serie 'Uit het archief' in Akkoord Magazine werd het eerste deel geselecteerd van een kwartet voor twee violen (of fluit en viool), altviool en cello van Frederic Schwindl (1737-1786).

De partituur en het artikel zijn via de website van het NMI te downloaden.

Lees verder »

U ontvangt deze nieuwsbrief vijf maal per jaar als geregistreerd gebruiker van het Nederlands Muziek Instituut. Als u geen prijs stelt op het ontvangen van deze nieuwsbrief kunt u zich hier afmelden.